sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Tölkkipuutarha

Kevätauringon saavuttua ja päivien pidentyessä teki mieleni piristää asuntoani kasveilla.
Kukkien kasvatus ei kauheasti kiinnosta minua. Halusin hyötykasveja, esim. yrttejä, joita voisi sitten suoraan puskasta heittää ruuan joukkoon.
Minua inspiroi myös asuntoni parveke ja Suomesta vahingossa vihkon välissä Italiaan kulkeutuneet siemenpussit (basilika ja persilja). Olisi kuitenkin pitänyt hankkia multaa ja ruukkuja. Niin vaivalloista.

Tartuin siis tilaisuuteen kun tavaratalossa silmiini sattui tölkkejä, joissa oli siemenet ja mullat valmiina.
Pitäisi vain avata tölkki ja lisätä vettä! Kuinka kätevää.


Ostin tomaattia, chiliä ja basilikaa.
Avasin tölkit huhtikuun puolivälissä, kastelin niitä tunnollisesti ja odotin jännittyneenä.


Viiden päivän kuluttua tomaattitölkki oli ensimmäinen, joka työnsi vihreää versoa päivänvaloon.

Kahden viikon kuluttua kaikissa tölkeissä oli vihreät versot.Sen jälkeen edistystä ei ole tapahtunut. Kasvit ovat edelleen ihan samassa tilanteessa. Ehkä pitäisi kuitenkin hankkia multaa ja ruukkuja ja siirtää kasvit isompiin tiloihin?
Eniten minua ihmetyttää tuo basilika, kun se ei kasva. Tomaatin ja chilin kasvuun tölkissä suhtauduinkin vähän epäilevästi, mutta basilikan luulin pärjäävän.
Neuvoja otetaan vastaan.

Vielä en ole laittanut tölkkejä parvekkeelle, koska ilma kylmeni yllättäen ja varsinkin öisin lämpötilat ovat alhaalla (tölkissä lukee hoito-ohjeena että vähintään 15 astetta pitää olla). Kasvit ovat toistaiseksi hyllyn reunalla parvekkeen oven vieressä, jossa ne saavat paljon valoa.

Note to reader: Bloggaajan puutarhurikokemus on siis nolla. Ne siemenpussit, jotka aiemmin mainitsin, olivat ensimmäiset, jotka hankin, eivätkä nekään siis minun toimesta päätyneet multaan.

3 kommenttia:

 1. Hei Heli!
  Kivat ja iloiset purkit. Kyllähän ne ainakin piristävät. Tomaatit vaativat enemmän tilaa suuretessaan.Yksi taimi ruukkuunsa. Basilika kohtuullista kastelua,jos ei ole ihan auringossa, runsaampaa,jos paahteista. Basilikastahan tulee ainakin hyvä tuoksu. Basilika ei siedä alle +6c .Päivisin voit totutella niitä ulkoilmaan, pitämällä jonkun aikaa parvekkeella.
  Terv.äiti

  VastaaPoista
 2. Heh, täällä myös toinen pikkupuutarhuri pohtii onko purkkisysteemi vain huijausta, koska kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta... Mutta paketointi ainakin on sievä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan postingeja miten käy syksyisen sadonkorjuun!

  VastaaPoista
 3. Mikä tilanne, ovatko jo kasvaneet?
  Tuo "multa" noissa tölkeissä näyttää vähän hiekkaiselta, onko se? Miulla ainakin ne chilit viime vuonna olivat sellaisesta puolivalmiista sinkkiruukuista kasvatettu, niissä oli turpoava turve jo valmiina. Kasvoivat kyllä hyvin, mutta loppukesästä kirvat tuhosivat.
  Tänä vuonna on Leevin basilikat vielä kylvämättä, pitääkin ehkä laittaa jo tänään. Miun tomaatit näyttävät yllättävän lupaavilta, olen saanut monta taimea.
  Jotkut, esim. perilja itävät tosi kauan, viikkoja ja toiset taas itävät nopeasti ja sitten kasvu vähän jämähtää. Kaikkea pitää kuitenkin miun mielestä yllättävän paljon kastella.

  Purkit on kyllä tosi kivan näköiset. Jos nämä ei nyt niissä menesty, niin osta oikeaa multaa ja kylvä noissa samoissa uudet.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.