tiistai 13. maaliskuuta 2012

Loma Baskimaassa

Terveisiä Baskimaasta! Kävin siellä viime viikolla pidennetyn viikonlopun verran rentouttavalla kevätlomalla.

Lensin torstaina aamupäivällä Bilbaoon. Täältä Brysselistä sinne pääse kätevästi suoralla lennolla vajaassa kahdessa tunnissa.
Lentokentältä hyppäsin paikallisbussiin joka vei minut Guggenheimin kulmille. Ilma oli harmaa ja sateinen, mutta sillä aikaa kun kiertelin museota taivas kirkastui. Guggenheimissa minua kiinnosti eniten se itse rakennus joka olikin vaikuttava. 


Guggenheimin jälkeen kävelin kaupungin läpi bussiasemalle ja sieltä bussilla Donostiaan eli San Sebastianiin. 
Ehdin perille juuri sopivasti ihailemaan auringon laskua ja Atlantin aaltoja surffaajien suosimalla Zurriolan hiekkarannalla.


Yövyin ihanassa Villa Sorossa hieman keskustan ulkopuolella, mutta hotellilta sai polkupyöriä lainaan ja aurinkoisessa ilmassa oli mukava pyöräillä rantakatuja pitkin keskustaan.

Baskimaa on kuuluista ruokakulttuuristaan. San Sebastianissa on kolme ravintolaa jotka ovat saaneet kolme Michelin tähteä ja pintxoista (eli tapaksista) on baskimaassa kehitetty taidemuoto.
Ruokakulttuuriin tutustuakseni olin varannut perjantaille San Sebastian Foodin järjestämän puolen päivän baskiruoan kokkauskurssin, mutta se valitettavasti peruuntui, koska olin ainoa ilmoittautunut. Se harmitti, mutta tilalle järjestyi muutaman tunnin gastronominen kävelykierros vanhassa kaupungissa asiantuntevan paikallisen oppaan kanssa. Kierroksen aikana pääsin maistamaan paikallisia erikoisuuksia torilla ja herkkukaupoissa ja lopuksi lounaalle paikalliseen lounasravintolaan.

Lauantaina pyöräilin aamupäivän mm. rantabulevardia pitkin ja sitten funicularilla Monte Igeldolle ihailemaan maisemaa. Upea ilma oli houkutellut rantabulevardille turisteja ja paikallisia ruuhkaksi asti.
San Sebastian on kaunis ja siisti kaupunki ja aaltojen tuijottelu merenrannassa oli minulle mieluista ajanvietettä. Minulla taisi vähän kasvot palaa. Ainakin illalla otsan ja nenän iho punoitti.


Lauantai-iltana osallistuin opastetulle kierrokselle vanhankaupungin Pintxos-baareihin. Tällä kertaa seurana oli paikallisen oppaan lisäksi 3 amerikkalaista tyttöä.
Kierros vei meidät kuuteen eri baariin, joissa saimme maistella kunkin baarin erikoisuuksia ja paikallisia viinejä.


Jokainen baari oli tunnelmaltaa erilainen ja oli erikoistunut eri tyyppisiin pintxoihin. Perinteisemmissä paikoissa baaritiski oli täynnä tarjottimia täynnä erilaisia suupaloja. Yksi baari oli tunnelmataan varsin kansaomainen, jossa lautasliinat ja simpukan kuoret heitettiin huolettomasti lattialle. Joissakin paikoissa kaikki pintxot valmistettiin keittiössä vasta tilauksen tultua ja ne olivatkin kuin pieniä gourmet-annoksia. Jokaisen baarin tiskillä oli tungosta ja itsekseen kierrellessä olisi ollut tosi vaikeaa tietää mitä kannattaa tilata.

Sunnuntaina oli sitten aika suunnata Bilbaon lentokentälle ja takaisin Brysseliin. Ilmakin oli sopivasti pilvistynyt kuin korostamaan sitä että loma on nyt loppu.
Muutaman päivän aurinkoinen miniloma oli rentouttava, mutta Baskimaassa olisi ollut nähtävää ja koettavaa pidemmällekin reissulle.

2 kommenttia:

  1. Heli, tuossahan on kaikki täydellisen matkan elementit! Voi olisitpa maininnut etukäteen niin olisit saanut täältä matkaseuraa :) /CW

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä tosi onnistunut reissu!
    Mietin kyllä matkaseuran kutsumista, mutta kun tuonne ei ole suoria yhteyksiä monesta paikasta niin lyhyt reissu olisi voinut olla vähän raskas vaihtolennoilla.... Ja hei, mähän kävin nyt vaan tarkastamassa paikat että kun mennään sitten yhdessä niin tiedetään mitä tehdä ja minne mennä :-)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.